MORRER COMO UM HOMEM

João Pedro Rodrigues

Portugal 133 min Fiction

Synopsis

Sorry, this entry is only available in Català and Español.

João Pedro Rodrigues és un cineasta portuguès que ens resulta proper generacionalment i que hem vist créixer al llarg de la seva trajectòria. O Fantasma (2000) era un film inflexible, violent i sec, però va provocar un petit escàndol al seu país (i entre nosaltres: el cuir i el làtex mai han estat el mateix des que el van vestir els seus protagonistes); Odete (2005) es va presentar a Cannes i perfeccionava el seu estil, amb un punt fulletonesc que anunciava el que havia de venir després: Morrer como um homem es la pel·lícula gairebé definitiva de Rodrigues. Encara no és perfecta, però s’hi apropa. És descarnadament sincera, i els personatges són tractats amb amor però sense condescendència, tot i que la vida de Tonia, el travestí protagonista, no té res de fàcil: l’inexorable pas del temps, un fill amb els mateixos problemes d’identitat, un nòvio ionqui, una companya de feina que puja amb la força de les joves generacions. Tonia ha de lluitar per les seves creences i agafar forces per a un últim desig: vol morir com un home. Un estilitzat melodrama que comparteix algunes coses amb el nostre il·lustre director manxec, però també amb Fassbinder o Guy Maddin (l’onírica escena virada a blau buscant gambosins amb la música de Baby Dee), on la història de la vida i la superació del dia a dia s’escriuen tant a ritme de fado com de bolero. Un musical sense números musicals que descobrirà a un públic ampli un autor de culte que fins ara s’ha vist relegat de manera injusta als festivals de temàtica gai.

Filmmaker

João Pedro Rodrigues

(Lisboa, 1966) Estudió en la Escuela de Teatro y Cine de Portugal y empezó su carrera como ayudante de dirección de Alberto Seixas Santos y Teresa Villaverde. Morrer como um homem se presentó en Cannes y A última vez que vino Macao ganó el premio Especial del Jurado en Locarno 2012.

Filmography: O ornitólogo (2016), Manhã de Santo António (2012, D’A 2013), A última vez que vi Macau (2012), Morrer Como Um Homem (2009, D'A 2011), China China (curt, 2007), Odete (2005), O Fantasma (2000), Viagem à Expo (documental, 1998), Parabéns! (1997), O Pastor (curt, 1988)

João Pedro Rodrigues

Film information

Original Title: To Die Like A Man
Director: João Pedro Rodrigues
Script: João Pedro Rodrigues, Rui Catalão
Contact: Films Boutique
With: Chandra Malatitch, John Jesus Romã, Ivo Barroso
Country: Portugal
Year: 2010
Format: 35 mm
Length: 133 min
Edition: 2011