14 d'Abril de 2020

JESSICA HAUSNER: MISTERI, MIRACLE I ESTRANYESA

JESSICA HAUSNER: MISTERI, MIRACLE I ESTRANYESA

Al llarg de la seva filmografia, Jessica Hausner ha explorat les tensions que es produeixen entre els individus i el context que els envolta. Els seus personatges són sempre femenins, i es troben atrapats en un entorn hostil i intimidatori que bascula entre la sensació de perill, d’estranyesa i el sentiment d’incomprensió.

Des de l’adolescent de la seva òpera prima, Lovely Rita (2001), fins a la mare científica de Little Joe (2019), les seves heroïnes lluiten per ser lliures en un món que les asfixia i a poc a poc va empresonant-les fins que deixen de tenir una noció exacta de la realitat que les envolta. És aleshores quan ens endinsem en el territori de la psique que ens obre una finestra a les pors i inseguretats que s’han mantingut molt de temps latents fins que exploten, a través d’una fascinant ambigüitat, revelant tota una sèrie de preguntes sobre la condició humana i la por d’allò desconegut. Potser per això la majoria de pel·lícules de la directora austríaca flirtegen amb el gènere fantàstic. La llegenda de la bruixa dels boscos a Hotel o el miracle de la verge a Lourdes, així com l’al·legoria sinistra que proposa Little Joe al voltant d’una flor que anul·la la voluntat…

En el cinema de Hausner hi ha una vinculació molt precisa amb el subconscient, potser per la influència del seu pare, el pintor Rudolf Hausner, que juntament amb un grup de surrealistes va fundar, a Viena, una escola de realisme fantàstic. Mai arribem a saber si el que els passa a les protagonistes es troba inscrit en el terreny imaginari, suggestiu o en el pla real; si correspon a una lògica o a les hipòtesis més inversemblants.

El seu cinema pot semblar fred, però sota cada capa trobem múltiples lectures i suggeriments que ens introdueixen a un univers de representacions que, com en un teatre de titelles, parla de temes com la repressió, el sotmetiment, la voluntat o una inassolible noció de felicitat.

Beatriz Martínez

 

PREMIS D’A 2020!

9 de Maig de 2020

La pel·lícula islandesa Un blanco, blanco día, del director Hlynur Pálmason, ha guanyat el premi Talents a la millor pel·lícula…