2/DUO

2/DUO

Dotada d’una mena de maduresa primerenca, l’òpera prima de Nobuhiro Suwa condensa un bon nombre dels trets característics del cinema del cineasta japonès: la inclinació cap a cert minimalisme narratiu, l’interès per les crisis de parella, l’exploració de la quotidianitat, l’aparent simplicitat visual que amaga ressorts formals complexos i enigmàtics, un abast poètic afermat en les lleis del realisme fílmic… A 2/Duo, aquests senyals d’identitat autoral es despleguen a través de la història de la Yu, dependenta d’una botiga de roba, i el Kei, un aspirant a actor que viu penúries econòmiques. El delicat equilibri emocional de la parella experimenta una sacsejada quan el Kei li proposa a la Yu de casar-s’hi. Una oferta inesperada que, en lloc d’assossegar i estabilitzar el duo, accentuarà la volatilitat d’un vincle afectiu que el crític Roger Koza ha descrit com “un amour fou, però a la japonesa”.

Premi NETPAC a Rotterdam

Nobuhiro Suwa

Nobuhiro Suwa

(Hiroshima, 1960) Va iniciar la seva carrera en el cinema documental. L’any 1997 debuta en la ficció amb 2/Duo, guardonada amb el premi NETPAC del Festival de Rotterdam. La consagració internacional li arriba amb M/Other, amb la qual obté el Premi FIPRESCI a Canes. L’any 2001, H Story s’estrena a la secció Un Certain Regard de Canes. Un couple parfait, la seva primera pel·lícula fora del Japó, va rebre el Premi Especial del Jurat a Locarno. Ja al 2009, codirigeix Yuki & Nina. Gairebé una dècada ha transcorregut des de llavors fins a El león duerme esta noche, l’estrena mundial de la qual va tenir lloc al Festival de Sant Sebastià.

FILMOGRAFIA

El león duerme esta noche (2017), Cheveux noirs (curt, 2011), Yuki y Nina (2009), After War - Segment A Letter from Hiroshima (2006), Paris, je t'aime - Segment Place des Victoires (2006), Un couple parfait (2005), A Letter from Hiroshima (curt, 2002), H Story (2001), M/Other (1999), 2/Duo (1997)