A CIAMBRA

A CIAMBRA

Com ja va fer en el seu debut en el llargmetratge, Mediterranea (2015), Jonas Carpignano torna a bussejar en la realitat de les ètnies que habiten en els límits d’Occident. Si en la seva òpera prima aprofundia en el drama de dos immigrants burkinesos i el seu trànsit cap a un “món millor”, a A Ciambra posa el focus sobre un context estanc i estàtic, ancorat en la tradició i incapaç d’evolucionar. El realitzador italià ens proposa un viatge per la comunitat gitana que dona títol al film a través del Pio, un nano de catorze anys que sempre ha estat a l’ombra del seu germà Cosimo, un gàngster de baixa estofa de la zona que sembla que té el destí marcat. En absència de la figura fraternal, d’un referent, el Pio intentarà demostrar la seva homenia i la seva capacitat de lideratge en un món on les jerarquies tenen una entitat granítica. El segon treball de Carpignano —molt més que un simple coming of age— és un retrat fascinant de l’adolescència que subratlla la sensibilitat d’un director que és capaç de transformar l’observació en una obra d’art. Martin Scorsese n’és un dels productors executius.

 

Premis David di Donatello a la Millor Direcció i Millor Muntatge | Premi Label Europa Cinemas a la Quinzena de Realitzadors de Canes | Millor actor a Sevilla
Estrena a Catalunya

Jonas Carpignano

Jonas Carpignano

(Nova York, 1984) De nen va viure entre Roma i Nova York. El seu treball com a director s’ha mostrat arreu del món i ha guanyat premis a Canes, Venècia i Sundance. Mediterranea es va estrenar a la Setmana de la Crítica del Festival de Canes i A Ciambra a la Quinzena de Realitzadors, on va guanyar el Premi Label Europa Cinemas. Recentment ha estat guardonat amb el David di Donatello a la millor direcció. Actualment viu a Itàlia, on continua treballant com a guionista i director.

FILMOGRAFIA

A Ciambra (2017), Mediterranea (2015)