EL LEÓN DUERME ESTA NOCHE

EL LEÓN DUERME ESTA NOCHE

El león duerme esta noche és una pel·lícula de fantasmes. De fet, en són dues. Una fa referència als records d’un actor veterà que, en la pausa d’un rodatge, farà cap a una casa abandonada on va viure en el passat l’amor de la seva vida. I l’altra és la pel·lícula casolana de terror que un grapat de nens i nenes filmen amb passió en aquest mateix espai. La comunió entre tots dos mons dona peu a Nobuhiro Suwa a plantejar un conte en què la línia entre la realitat i la ficció es presenta poc delimitada, i on l’absència i la mort —la del pare d’un dels nens, o la de l’amant del protagonista— marquen el seu desenvolupament. El director japonès signa una obra depurada i profundament commovedora que s’entén com a oda a la vida i també a l’ofici d’actor, a través d’una presència tan mítica com la de Jean-Pierre Léaud. Quan finalment veu la pel·lícula que han gravat els nens, el personatge de Léaud exclama: “Molt senzilla, molt bonica, se sent el plaer de fer cinema.” I, en efecte, això és el que es desprèn també del magnífic film de Suwa.

Estrena a Catalunya
Amb la presència del director

Nobuhiro Suwa

Nobuhiro Suwa

(Hiroshima, 1960) Va iniciar la seva carrera en el cinema documental. L’any 1997 debuta en la ficció amb 2/Duo, guardonada amb el premi NETPAC del Festival de Rotterdam. La consagració internacional li arriba amb M/Other, amb la qual obté el Premi FIPRESCI a Canes. L’any 2001, H Story s’estrena a la secció Un Certain Regard de Canes. Un couple parfait, la seva primera pel·lícula fora del Japó, va rebre el Premi Especial del Jurat a Locarno. Ja al 2009, codirigeix Yuki & Nina. Gairebé una dècada ha transcorregut des de llavors fins a El león duerme esta noche, l’estrena mundial de la qual va tenir lloc al Festival de Sant Sebastià.

FILMOGRAFIA

El león duerme esta noche (2017), Cheveux noirs (curt, 2011), Yuki y Nina (2009), After War - Segment A Letter from Hiroshima (2006), Paris, je t'aime - Segment Place des Victoires (2006), Un couple parfait (2005), A Letter from Hiroshima (curt, 2002), H Story (2001), M/Other (1999), 2/Duo (1997)