FROST

FROST

Aquesta espècie d’Apocalypse Now de l’Europa contemporània s’inicia quan Rokas, un jove lituà avorrit, accepta l’encàrrec de lliurar un lot d’ajuda humanitària per a l’exèrcit ucraïnès, en ple conflicte separatista amb Rússia. Emprendrà el seu particular viatge cap a l’horror acompanyat de la seva nòvia, amb qui anirà descobrint, en un pacient però irreversible crescendo, tots els detalls i absurditats de la contesa. Després d’un parèntesi en el qual —acompanyats de periodistes de guerra que viuen en una bombolla hedonista ben estranya— la parella passa per una crisi que els transformarà per sempre, els joves s’aniran apropant a la seva destinació i deixaran que la guerra impregni les seves vides perdent qualsevol indici d’innocència. Bartas reparteix amb mestratge silencis inquietants i diàlegs punyents en una road movie demolidora que esmicola amb precisió gèlida un conflicte que, com tots, escapça sense pietat l’ànima dels seus protagonistes en un camí sense tornada que deixarà petjada durant generacions.

Estrena a Catalunya

Sharunas Bartas

Sharunas Bartas

(Lituània, 1964) Protagonista de la retrospectiva del D’A 2016, Bartas és un dels cineastes fonamentals per entendre el cinema europeu d’autor de les últimes dècades. La pèrdua de la comunicació, la impossibilitat de sentir i la pervivència d’un present inert incapaç d’enterrar el dol pel passat són alguns dels temes que recorren la seva obra. El 2016 va ser objecte d’un homenatge al centre Georges Pompidou de París. 

FILMOGRAFIA

Frost (2017), Peace to Us in Our Dreams (2015, D'A 2016), Indigène d'Eurasie (2010, D'A 2016), The House (1997, D'A 2016), Few of Us (1996, D'A 2016), Corridor (1994, D'A 2016), Trois jours (1991, D'A 2016)