H STORY

H STORY

Com es pot representar l’irrepresentable? Com es pot evocar l’horror històric més abjecte si no és reconeixent la mateixa impossibilitat de traduir-lo en imatges? Una possible resposta a aquests interrogants la trobem en les seqüències perllongades i sobtadament interrompudes d’H Story, en la qual Suwa planteja un remake impossible d’Hiroshima Mon Amour, la pel·lícula-testimoni que va rodar Alain Resnais a partir d’un text de Marguerite Duras cap a l’any 1960, just l’any en què va néixer el cineasta nipó. A H Story, l’actriu francesa Beatrice Dalle (a les ordres de Suwa, davant i darrere de la càmera) intenta reencarnar Emmanuelle Riva, però arriba un punt en què el rodatge s’enfonsa: l’actriu sembla incapaç de recordar els diàlegs, o almenys sembla que no sap què hi fa al Japó. Intercalant imatges d’arxiu amb les diferents capes de ficció/realitat, H Story planteja, com apuntava el crític Álvaro Arroba, “la ruïna d’un record de les ruïnes”: la impossibilitat, al segle XXI, de fer-se una idea de la Hiroshima de 1945.

Memòria Nobuhiro Suwa Cinema Japonès Retrospectiva D'A Metacinema Romanç

Nobuhiro Suwa

Nobuhiro Suwa

(Hiroshima, 1960) Va iniciar la seva carrera en el cinema documental. L’any 1997 debuta en la ficció amb 2/Duo, guardonada amb el premi NETPAC del Festival de Rotterdam. La consagració internacional li arriba amb M/Other, amb la qual obté el Premi FIPRESCI a Canes. L’any 2001, H Story s’estrena a la secció Un Certain Regard de Canes. Un couple parfait, la seva primera pel·lícula fora del Japó, va rebre el Premi Especial del Jurat a Locarno. Ja al 2009, codirigeix Yuki & Nina. Gairebé una dècada ha transcorregut des de llavors fins a El león duerme esta noche, l’estrena mundial de la qual va tenir lloc al Festival de Sant Sebastià.

FILMOGRAFIA

El león duerme esta noche (2017), Cheveux noirs (curt, 2011), Yuki y Nina (2009), After War - Segment A Letter from Hiroshima (2006), Paris, je t'aime - Segment Place des Victoires (2006), Un couple parfait (2005), A Letter from Hiroshima (curt, 2002), H Story (2001), M/Other (1999), 2/Duo (1997)