LA PORTUGUESA

LA PORTUGUESA

Com a les anteriors La venganza de una mujer i Correspondencias, Rita Azevedo Gomes recorre a la literatura per oferir un altre retrat poderós d’una dona a qui el context històric condemna a l’aïllament. Aquí, el de l’esposa portuguesa de Lord von Ketten, obligada a esperar durant anys en un castell mentre el marit es dedica a la guerra. La directora parteix del relat homònim de Robert Musil, que ha adaptat amb la col·laboració d’Agustina Bessa-Luís, escriptora habitual en l’obra de Manoel de Oliveira. La forma en què Azevedo Gomes recrea el temps històric, tot prioritzant el text i la composició plàstica, ens recorda el cinema de l’autor d’El convento. Però també l’heterodòxia d’altres directores que recentment han dut a terme films d’època, com Lucrecia Martel i Jessica Hausner. La Portuguesa compta amb la presència sempre d’agrair d’Ingrid Caven, en el paper d’un misteriós personatge que puntua la narració amb les seves insòlites intervencions musicals.

Lady Harimaguada d'Or a Las Palmas
Estrena a Catalunya
Opta a: Premi del públic

Rita Azevedo Gomes

Rita Azevedo Gomes

(Lisboa, 1952) Una de les figures clau del cinema portuguès contemporani, Azevedo ha treballat més de trenta anys al Departament de Cinema de la Fundació Gulbenkian i a la Cinemateca Portuguesa, on s’ha guanyat una sòlida reputació. Després d’iniciar-se en el cinema col·laborant amb Manoel de Oliveira, va debutar en la direcció amb O Som da Terra a Tremer.

FILMOGRAFIA

A portuguesa (2018), Correspondências (2016, D'A 2017), A Vingança de Uma Mulher (2012), A Colecção Invisível (2009), A 15ª Pedra (2007), Frágil Como o Mundo (2002), O Som da Terra a Tremer (1990)

ANTHROPOCENE: THE HUMAN EPOCH

Jennifer Baichwal, Nicholas de Pencier i Edward Burtynsky

Documental que segueix la recerca d’un grup de científics que investiga els profunds canvis provocats pel pas de l’ésser humà a la Terra.

ASAKO I & II

Ryûsuke Hamaguchi

El guanyador del premi del públic al D’A 2016 va passar per la secció oficial de Canes amb aquesta història d’amor juvenil que es va tornant cada cop més fosca i pertorbadora.

LA BELLE PERSONNE

Christophe Honoré

Adaptació sui generis del clàssic de Madame de Lafayette, traslladat a un dels districtes més chic de París i protagonitzat per una icònica Léa Seydoux.