M/OTHER

M/OTHER

Les tèrboles realitats quotidianes que retraten les pel·lícules de Suwa il·lustren tant sismes privats com moviments tectònics d’ordre social. A M/Other, el director japonès recull les preocupacions del cinema de Yasujirō Ozu sobre la família i les ressitua en un nou model d’estructura familiar de finals del segle XX, principis del XXI. En una llar de classe mitjana acomodada, a Tòquio, un pare divorciat, el Tetsuro, viu amb la seva nòvia, l’Aki. Tots dos passen molt de temps a la feina i la seva convivència sembla que és prou harmònica. No obstant això, la seva rutina s’altera quan el Tetsuro porta al seu fill de vuit anys, el Shun, a viure amb ells, mentre la seva exdona es recupera d’un accident de cotxe. D’aquesta manera es dibuixa un nou escenari que catalitzarà diverses crisis en —i entre— els personatges. El film va suposar l’aterratge de Suwa en l’escena cinèfila internacional.

FIPRESCI a Canes

Nobuhiro Suwa

Nobuhiro Suwa

(Hiroshima, 1960) Va iniciar la seva carrera en el cinema documental. L’any 1997 debuta en la ficció amb 2/Duo, guardonada amb el premi NETPAC del Festival de Rotterdam. La consagració internacional li arriba amb M/Other, amb la qual obté el Premi FIPRESCI a Canes. L’any 2001, H Story s’estrena a la secció Un Certain Regard de Canes. Un couple parfait, la seva primera pel·lícula fora del Japó, va rebre el Premi Especial del Jurat a Locarno. Ja al 2009, codirigeix Yuki & Nina. Gairebé una dècada ha transcorregut des de llavors fins a El león duerme esta noche, l’estrena mundial de la qual va tenir lloc al Festival de Sant Sebastià.

FILMOGRAFIA

El león duerme esta noche (2017), Cheveux noirs (curt, 2011), Yuki y Nina (2009), After War - Segment A Letter from Hiroshima (2006), Paris, je t'aime - Segment Place des Victoires (2006), Un couple parfait (2005), A Letter from Hiroshima (curt, 2002), H Story (2001), M/Other (1999), 2/Duo (1997)