RAY & LIZ

RAY & LIZ

Tan tendra com brutal, l’òpera prima de Richard Billingham marca una línia de continuïtat entre la ficció cinematogràfica i la seva reconeguda tasca com a fotògraf. Coetani dels Young British Artists, l’obra visual de Billingham es distancia de la ironia postmoderna d’un Damien Hirst o d’una Sarah Lucas per com s’immergeix en els escenaris de la pròpia memòria, la d’una família disfuncional i de classe obrera de l’anomenat Black Country. Ray & Liz reprèn aquest treball al voltant de la figura dels pares: el Ray, alcohòlic que s’alimenta de beuratges casolans, i la Liz, fumadora compulsiva, i entronca així des d’una òptica més íntima amb la llarga tradició britànica del realisme social. Rodada en 16 mm per Richard Landin (director de fotografia d’Under the Skin, entre d’altres), Ray & Liz equilibra la cruesa del cinema de Mike Leigh amb l’evocació poètica i el poder estètic del de Terence Davies.

Premi a la millor producció i Premi Douglas Hickox als British Independent Film Awards | Premi Especial del Jurat a Locarno | Gran Premi del Jurat a Sevilla | Millor pel·lícula a Tessalònica
Estrena a Catalunya
Amb la presència del director

Richard Billingham

Richard Billingham

(Regne Unit, 1970) Reputat fotògraf, el 2001 Billingham va exposar a la Biennal de Venècia i va ser nominat per al Premi Turner. La seva obra es troba a moltes col·leccions, com les del Museu d’Art Modern de San Francisco, el Met de Nova York, el Victoria & Albert Hall i la Tate Gallery. El seu primer llargmetratge Ray & Liz es va rodar a la seva regió natal dels Midlands.

FILMOGRAFIA

Ray & Liz (2018), Ray (curt, 2016), Playstation (curt, 1999), Ray in Bed (curt, 1999), Fishtank (1998), Liz Smoking (curt, 1998), Tony Smoking Backwards (curt, 1998)