YUKI & NINA

YUKI & NINA

Dirigida a quatre mans per Suwa i l’actor i director francès Hippolyte Girardot, aquesta pel·lícula desdobla en múltiples direccions el diàleg entre Orient i Occident que sobrevola tota l’obra del cineasta nipó. Tenim dos directors, dues petites protagonistes —la Yuki, una nena francojaponesa de nou anys els pares de la qual s’estan separant; i la Nina, la seva amiga francesa—, i també dos escenaris —París i el Japó al qual s’ha de traslladar la Yuki amb la seva mare. Una escissió que també es pot sentir en la pròpia forma del film: un contrast entre la lleugeresa naturalista de les interpretacions de les nenes i la solidesa d’una posada en escena de plans llargs i reposats. La tristesa de la Yuki ressona en els silencis dels seus pares i en la meravellosa complicitat entre unes “millors amigues” obligades a separar-se; però l’assossec, no absent de malenconia, arribarà de la mà d’una sublim capbussada en un bosc fantàstic, que podria ser hereu dels boscatges fantasmagòrics de Kenji Mizoguchi o les arbredes animistes de Hayao Miyazaki.

Nobuhiro Suwa

Nobuhiro Suwa

(Hiroshima, 1960) Va iniciar la seva carrera en el cinema documental. L’any 1997 debuta en la ficció amb 2/Duo, guardonada amb el premi NETPAC del Festival de Rotterdam. La consagració internacional li arriba amb M/Other, amb la qual obté el Premi FIPRESCI a Canes. L’any 2001, H Story s’estrena a la secció Un Certain Regard de Canes. Un couple parfait, la seva primera pel·lícula fora del Japó, va rebre el Premi Especial del Jurat a Locarno. Ja al 2009, codirigeix Yuki & Nina. Gairebé una dècada ha transcorregut des de llavors fins a El león duerme esta noche, l’estrena mundial de la qual va tenir lloc al Festival de Sant Sebastià.

FILMOGRAFIA

El león duerme esta noche (2017), Cheveux noirs (curt, 2011), Yuki y Nina (2009), After War - Segment A Letter from Hiroshima (2006), Paris, je t'aime - Segment Place des Victoires (2006), Un couple parfait (2005), A Letter from Hiroshima (curt, 2002), H Story (2001), M/Other (1999), 2/Duo (1997)