YUKI & NINA

YUKI & NINA

Dirigida a quatre mans per Suwa i l’actor i director francès Hippolyte Girardot, aquesta pel·lícula desdobla en múltiples direccions el diàleg entre Orient i Occident que sobrevola tota l’obra del cineasta nipó. Tenim dos directors, dues petites protagonistes —la Yuki, una nena francojaponesa de nou anys els pares de la qual s’estan separant; i la Nina, la seva amiga francesa—, i també dos escenaris —París i el Japó al qual s’ha de traslladar la Yuki amb la seva mare. Una escissió que també es pot sentir en la pròpia forma del film: un contrast entre la lleugeresa naturalista de les interpretacions de les nenes i la solidesa d’una posada en escena de plans llargs i reposats. La tristesa de la Yuki ressona en els silencis dels seus pares i en la meravellosa complicitat entre unes “millors amigues” obligades a separar-se; però l’assossec, no absent de malenconia, arribarà de la mà d’una sublim capbussada en un bosc fantàstic, que podria ser hereu dels boscatges fantasmagòrics de Kenji Mizoguchi o les arbredes animistes de Hayao Miyazaki.

Infància Cinema asiàtic París Nobuhiro Suwa Retrospectiva D'A Àsia

Nobuhiro Suwa

Nobuhiro Suwa

(Hiroshima, 1960) Va iniciar la seva carrera en el cinema documental. L’any 1997 debuta en la ficció amb 2/Duo, guardonada amb el premi NETPAC del Festival de Rotterdam. La consagració internacional li arriba amb M/Other, amb la qual obté el Premi FIPRESCI a Canes. L’any 2001, H Story s’estrena a la secció Un Certain Regard de Canes. Un couple parfait, la seva primera pel·lícula fora del Japó, va rebre el Premi Especial del Jurat a Locarno. Ja al 2009, codirigeix Yuki & Nina. Gairebé una dècada ha transcorregut des de llavors fins a El león duerme esta noche, l’estrena mundial de la qual va tenir lloc al Festival de Sant Sebastià.

FILMOGRAFIA

El león duerme esta noche (2017), Cheveux noirs (curt, 2011), Yuki y Nina (2009), After War - Segment A Letter from Hiroshima (2006), Paris, je t'aime - Segment Place des Victoires (2006), Un couple parfait (2005), A Letter from Hiroshima (curt, 2002), H Story (2001), M/Other (1999), 2/Duo (1997)