12 d'Abril de 2018

UN IMPULSO COLECTIVO 2018

UN IMPULSO COLECTIVO 2018

Fa cinc anys, el D’A es va començar a interessar de manera sistemàtica pel cinema que ens cau més a prop. Així naixia Un Impulso Colectivo, la secció que intenta reunir pel·lícules realitzades aquí i ara sense exigir-los cap altra condició que no sigui gosadia i originalitat. No es tracta d’”un nou cinema”, ni tampoc d’“un altre cinema”. Com queda cada cop més clar, es tracta de projectes moguts per la passió, que es neguen a acceptar etiquetes. Hi tenen cabuda la radicalitat i l’experimentació, però també les ganes d’innovar des del cinema narratiu, des de la ficció —només en aparença— més convencional.

I això, en la present edició, queda més clar que mai. Hi ha els nostres habituals, tossuts i obsessius, però també nous creadors entre els quals destaquen diverses veus femenines que debuten amb pel·lícules arrabassadores, que ja volten per tot el món i que estan unides pel desig comú de visibilitzar límits i marges, llocs on fins ara no se’ns hauria ocorregut mirar. Si a això hi afegim alguns dels films formalment més revolucionaris d’enguany, el panorama es revela irresistible.

Cal dir-ho en veu alta: no és que aquest cinema hagi arribat a la maduresa, perquè encara és inquiet i revoltós, bulliciós i inclassificable com un nen entremaliat. Ens agrada la seva varietat i vitalitat, i per això l’estimem tal com és: tan imprevisible com en els seus inicis, tan divers i tan lliure que aquesta vegada gosa fins i tot desafiar-nos i convertir l’impuls en huracà.

Carlos Losilla

Aquests són els films que formen part de la secció Un impulso colectivo: